![](/media/lib/51/darkmatter-5571f0ae342249fdab46308a233ac62a.jpg)
Ciemne atraktory rządzą kształtem Wszechświata?
19 sierpnia 2010, 15:28Znikoma interakcja ciemnej materii ze zwykłą materią przysparza wielu zagadek, do tego stopnia, że niektórzy nawet powątpiewają w jej istnienie. Steenowi Hansenowi udało się wykazać, że jej zachowaniem rządzą atraktory, które w rezultacie odpowiadają za kształt Wszechświata.
![](/media/lib/43/x4-bd55ec1b7022294bb05ce90d8d932058.jpg)
Iryd nadzieją dla pamięci flash
14 grudnia 2010, 16:41Uczeni z Tajwanu proponują, by do budowy układów pamięci flash wykorzystać jeden z najrzadszych metali - irydu. Pozwoliłoby to zwiększyć prędkość pracy i gęstość zapisu.
![](/media/lib/76/orzech-wloski-3d7a454a4e2e150399db7ea9f0d7da22.jpg)
Orzechy włoskie zawierają najwięcej przeciwutleniaczy
28 marca 2011, 09:41Dr Joe Vinson z Uniwersytetu w Scranton analizował zawartość przeciwutleniaczy w różnych rodzajach orzechów. Stwierdził, że garść orzechów włoskich zawiera ich 2-krotnie więcej niż podobnej wielkości porcja innych popularnych orzechów, np. pistacji, migdałów czy orzechów ziemnych.
![](/media/lib/80/zmiennofazowe-2267486ab94f67d694c7d9f3b5483931.jpg)
Zmiennofazowy przełom
1 lipca 2011, 09:21W laboratoriach IBM-a dokonano przełomowego postępu na drodze do stworzenia praktycznych pamięci zmiennofazowych (PCM). Ekspertom Błękitnego Giganta udało się przechować przez dłuższy czas wiele bitów informacji w pojedynczej komórce pamięci. To z kolei daje nadzieję, że za około 5 lat PCM zaczną się upowszechniać.
![](/media/lib/84/awschalom-f6d9a77a8e13cb1fd0f0fee8fff39e4d.jpeg)
Kwantowe właściwości węglika krzemu
3 listopada 2011, 13:03Odkrycie dokonane przez uczonych z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Santa Barbara (UCSB) daje nadzieję na wykorzystanie węglika krzemu - materiału powszechnie używanego w elektronice - do stworzenia urządzeń obliczeniowych opierających się na mechanice kwantowej.
![](/media/lib/107/n-czerwone-pomarancze-17f1a15738bd5a998e55736c7129dcce.jpg)
Dla zdrowia ludzi naukowcy pracują nad kolorem pomarańczy
13 marca 2012, 17:08Naukowcy z Wielkiej Brytanii odnaleźli gen odpowiadający za "krwistość" owoców czerwonej pomarańczy. Ruby, bo tak go nazwano, został wprowadzony do nasion popularniejszej odmiany Walencja, dzięki czemu smaczne owoce będzie można uzyskać w różnych rejonach świata. I to mniejszym niż dotychczas kosztem.
![](/media/lib/132/n-plomba-z-wosku-88f022d38169a05cd084d6a409bbc02e.jpg)
Najstarsza plomba świata
21 września 2012, 06:49Międzynarodowy zespół naukowców zidentyfikował najstarszą plombę świata. Mniej więcej 6,5 tys. lat temu ubytek w koronie pewnego lewego dolnego kła wypełniono pszczelim woskiem. Zabieg przeprowadzono krótko przed lub tuż po śmierci właściciela.
![](/media/lib/93/n-pomysl-79079bd0daca77f78c2b2e67a3cea2f4.jpg)
Witamina E kontra nowotwory
27 marca 2013, 12:30Udało się potwierdzić antynowotworowe właściwości witaminy E. Liczne badania na zwierzętach sugerowały, że witamina E zapobiega rozwojowi nowotworów, jednak nie uzyskano takich samych wyników w przypadku ludzi. Teraz naukowcy z Ohio State University (OSU) opisali mechanizm dobroczynnego działania witaminy
Śluz może się przydać w leczeniu chorób przewodu pokarmowego
27 września 2013, 12:11Badacze z Mount Sinai Hospital wykazali, że śluz pomaga organizmowi utrzymać równowagę - zapobiec stanowi zapalnemu i zmniejszyć problemy związane z alergią pokarmową. Amerykanie dywagują, że być może w przyszłości śluz będzie produkowany i podawany chorym, by pomóc im zwalczyć zapalenie i zwiększyć odporność. Tego typu terapię można by wdrożyć m.in. w nieswoistym zapaleniu jelit czy chorobie Leśniowskiego-Crohna.
![](/media/lib/93/n-pomysl-79079bd0daca77f78c2b2e67a3cea2f4.jpg)
Dioda kontrolowana smartfonem
24 marca 2014, 09:08LG zaprezentowało „inteligentną żarówkę”. To dioda LED, którą można kontrolować za pośrednictwem smartfonu lub tabletu wyposażonego w system iOS lub Android. Oprogramowanie działające pod kontrolą iOS-a 6.0 i nowszych lub Androida 4.3 i nowszych pozwala na zdalne kontrolowanie świateł, ustawienie ich właściwości czy czasu włączania się.